Bermuda

BermudaBermuda on Pohjois-Atlantin Brittiläisillä aluevesillä sijaitseva saarivaltio joka tunnetaan vaaleanpunaisista hiekkarannoistaan. Bermudan parlamentti toimii yhä Elizabeth II:n monarkian alaisena. Bermudan pääkaupunki on nimeltään Hamilton, joka sijaitsee kapean saaren keskiosassa.

Bermudan valtava Royal Naval Dockyard toimii alueen vetonaulana joka tunnetaan muun muassa Bermudan kansallismuseon sijaintipaikkana. Aikojen saatossa Bermuda on saanut vaikutteita niin brittiläisestä kuin amerikkalaisestakin kulttuurista. Rahayksikkönä käytetään Bermudan dollaria tässä 65 tuhatta asukasta asuttavassa maassa. Bermudan pinta-ala on pieni, vain 53 neliökilometriä, josta vesialueita on 27 prosenttia.

Bermuda on erittäin suosittu veroparatiisi erityisesti amerikkalaisten veronkiertäjien keskuudessa. Bermuda on salaileva valtio yhtiöasioissa ja Bermudalla oleva yhtiö on käytännössä täysin verovapaa.

Bermudan historia

Ensimmäinen historian tuntema henkilö joka on saapunut Bermudalle, oli espanjalainen merikapteeni, Juan de Bermudez, vuonna 1503, jonka mukaan saari nimettiin. Kapteeni julisti Bermudan Espanjan lipun alaiseksi, vaikkei tarun mukaan edes astunut jalallaan saarelle vaan tutustui ainoastaan saaristoon, käyttäen aikansa sen kartoittamiseen. Tarun mukaan merikapteeni onnistui välttämään Bermudan kolmion, jonka pohjoispäädyssä Bermudan saari sijaitsee.

Sittemmin saaria hallinnoi erinäiset yritykset, kuten Virginia Company ja Somers Isles Company. Vuonna 1707 Bermuda siirtyi Britannian monarkian hallinnon alle. Tänä päivänä Bermuda on Britannian vanhin siirtomaa sen jälkeen kun Newfoundland siirtyi Kanadan hallinnon alle. Bermuda on myös Britannian asutuin siirtomaa.

Bermudan ilmasto ja saaren synty

Bermudan subtrooppinen ilmasto takaa runsaasti aurinkoa. Alue sijoittuu kuitenkin hurrikaanivyöhykkeelle, ja matkailijoita suositellaan valitsemaan vierailulleen ajankohta jolloin myrskyt ovat epätodennäköisiä. Tsunameilta Bermudaa suojaa sitä ympäröivä koralliriutta.

Bermuda on muodostunut Atlantin pohjassa sijaitsevien tulivuorten vaikutuksesta. Saari on ajoittain ollut täysin veden pinnan alla ja noustuaan meren pinnan yläpuolelle, muodosti hieman yli 100 km rannikon.